၀မ္းဘဲ (ဆန္စီးေခါက္ဆြဲေျခာက္)
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ အိမ္မွာ ခ်က္စားခ်င္လုိ႕ အင္တာနက္ကေန ရွာလုိက္တာ။ အမ်ဳိးမ်ဳိးေသာ ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြ ရွာေဖြ ေတြ႕ရွိေပမယ့္လုိ႕ ဒီ ဘေလာ့က http://mogaungthu.blogspot.com/2008/10/blog-post_06.html ရွမ္းေခါက္ဆြဲ ခ်က္နည္းက ကုိယ္႔အတြက္ ပုိ အဆင္ေျပတာနဲ႕ အဲဒီ အတုိင္း လုိက္ပီး ခ်က္ၾကည့္တာ ေတာ္ေတာ္ အဆင္ေျပ စားေကာင္းသြားတယ္။ Thanks for share, Ma Mo Gaung Thu.
၀မ္းဘဲ တံဆိပ္ ( ဆန္စီး ေခါက္ဆြဲေျခာက္)
၀မ္းဘဲ တံဆိပ္ ဆန္စီး ေခါက္ဆြဲ ကုိ ေရစိမ္ထားတာ။
- ၀မ္းဘဲတံဆိပ္ ဆန္စီး ေခါက္ဆြဲေျခာက္ကုိ တစ္နာရီ ၾကာ ေရစိမ္ထားပါ။
မျပဳတ္ခင္ ေရစိမ္ထားေသာ ဆန္စီး ေခါက္ဆြဲ ( ရွမ္းေခါက္ဆြဲ)
ၾကက္သားဟင္း ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ နဲ႕
- ၾကက္သားကုိ အတံုးေသးေသးေလးေတြ တံုးပီး ဆား၊ ဆႏြင္းမႈန္႕ တုိ႕ နဲ႕ နယ္ပီး ခဏ ႏွပ္ထားတဲ႕ အခ်ိန္မွာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတုိ႕ကုိ ေထာင္း၊ ငရုတ္သီး အစိမ္းမႈန္႕ပါ ေရာေထာင္းထားပီးေနာက္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး မ်ားကုိ ပါးပါးေလးလွီးထားပါ။ ခ်က္မယ့္ အုိးထဲ ဆီထည့္ပီး ဆီပူလာပီ ဆုိတာနဲ႕ ေထာင္းထားေသာ အစာမ်ားထည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ား လိပ္တက္လာပီ ဆုိရင္ ဇြန္းနဲ႕ ေျခပီး ႏွပ္ထားေသာ ၾကက္သားတံုးေသးေသးေလးမ်ားထည့္ပါ။ ေရ အနည္းငယ္မွ် ထည့္ပီး ဆီျပန္လာတဲ႕ အထိ ခ်က္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီခ်က္
- ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ပါးပါးေလး လွီးပီး ဆီအုိးတည္။ ဆီပူလာပီ ဆုိတာနဲ႕ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္ ဆႏြင္းမႈန္႕ (သုိ႕မဟုတ္) ေစာေကာ္မႈန္႕ ထည့္ပီး ေၾကာ္ပါ။
ေျမပဲေထာင္း
- ေျမပဲကုိ ေထာင္းထားပါ။
- ပဲပင္ေပါက္ကုိ ေရေႏြး ပြက္ပြက္ဆူ အုိးထဲ ခဏထည့္ပီး ဆယ္လုိက္ပါ။ ပဲပင္ေပါက္ ေရေႏြးေဖ်ာ္ရုံေလာက္ပါဘဲ။
- ပဲပင္ေပါက္မ်ားကုိ ေရေဆးပီး ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအုိးထဲ ခဏထည့္ပီး ဆယ္ထားလုိက္ပါ။
ေကာ္ရည္
- ပန္းကန္လံုးထဲ ေကာ္မႈန္႕ ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း ေလာက္ထည့္ပီး ေရေအးေအးနဲ႕ ေဖ်ာ္လုိက္ပါ။ ပီးရင္ မီးဖုိေပၚ တင္ပီး မီးေအးေအး နဲ႕ အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးလုိက္တဲ႕ အခါ ေကာ္မႈန္႕ အေရာင္ အျဖဴ ေရာင္ ျပစ္ျပစ္ကေန အေရာင္ေလး ၾကည္လာပီး နည္းနည္းလည္း က်ဲသြားပါလိမ္႕မယ္။
ၾကက္သြန္ျမိတ္
- ၾကက္သြန္ျမိတ္မ်ားကုိ ပါးပါး လွီးထားပါ။
ဆန္စီး ေခါက္ဆြဲျပဳတ္
- ပြက္ပြက္ဆူေနေသာ ေရေႏြးအုိးထဲ ေရစိမ္ထားေသာ ဆန္စီး ေခါက္ဆြဲမ်ား ထည့္ပီး ၂ မိနစ္ ၃ မိနစ္ေလာက္ဆုိ စားလုိ႕ ရတဲ႕ အေနအထားေလာက္ ရပါပီ။ ဆယ္ပီး ေရေအးမွာ ခဏေလာက္ စိမ္ပီးမွ ဇကာထဲ ထည့္ပီး ေရစစ္ထားလုိက္ပါ။
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ
ရွမ္းေခါက္ဆြဲ သုပ္ဖုိ႕ သံုးေနက်ဇြန္းကေတာ့ ေကာ္ဖီ ေဖ်ာ္တဲ႕ ဇြန္းအေသးေလးပါ။ အတိအက် ဆုိရင္ လက္ဘက္ရည္ ဇြန္းတ၀က္ လုိ႕ ေခၚတတ္ၾကတယ္။
ပထမဦးဆံုး ေရစိမ္ ေခါက္ဆြဲ ျပဳတ္မ်ားကုိ တစ္ေယာက္စာ ပန္းကန္ျပားေပၚထည့္ပါ။
- ေျမပဲေထာင္း ၃ ဇြန္း
- ၾကက္သားအႏွစ္ ၃ ဇြန္း
- ဆီခ်က္ ၃ ဇြန္း
- ေကာ္ရည္ ၃ ဇြန္း
- ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ ပဲပင္ေပါက္ ထည့္ပီးေနာက္
- ပဲငံျပာရည္ အနည္းငယ္ ထည့္ပီး သုပ္စားရင္ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ အရသာ ရွိတဲ႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲပါ။
တြဲဖက္စားသံုးတာေတြက ၀က္ေခါက္ေၾကာ္၊ ဂ်ဴးျမစ္၊ ငရုတ္သီးေၾကာ္၊ ရွမ္းမုန္ညင္းခ်ဥ္၊ ေရေႏြးၾကမ္း။
၀က္ေခါက္ေၾကာ္
0 comments:
Post a Comment